tirsdag 20. desember 2011

Nei, vi ha`kke tid..... for vi må finne skjegget!

Julen kommer virkelig fort på nå! Det er ikke mange dagene igjen til ribba står i ovnen, pinnekjøttet koker og lutefisken serveres! Vi i Fiskeruta kjenner julestresset, og jobber på. Jommen skal det ikke bli godt med litt juleavslapping :)

Men ukens middagstips må jo også komme! 
Oppskriften er til ca. 4 porsjoner.

Du trenger:
1 stk                Eple
800g               Kveite
0,5 stk             Stiron
2 fedd             Hvitløk
                       Olivenolje
                       Salt og pepper
Smørsaus
O,5 stk           Fennikel, frisk
100g               Sukkererter
1,5 stk            Sjalottløk
0,5 fedd         Hvitløk
0,5 stk            Kardemomme, hel
1,5 stk            Stjerneanis
1,5 dl             Eplejuice
2,5 dl             Hvitvin
2,5 dl             Matfløte
75g                Smør
Mandelpotetpuré
500g              Mandelpotet
75g                Smør
2,5 dl             Matfløte
25g                Mandelflak
                      Salt og pepper
                      Olivenolje
                      Timian, frisk

Slik gjør du:
Sett stekovnen på 180 grader. Skrap fiskeskinnet godt, skyll og tørk. Skjær snitt i fiskeskinnet
Kutt sitron og hvitløk i skiver. Legg halve sitronskiver og skiver av hvitløk i snittene. Pensle godt med olivenolje og dryss over salt og pepper.
Stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av kveita. Stek kveita til den har ca. 53 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Husk at den ettersteiker noe når den kommer ut av ovnen.
Dra av skinnet og kveita er klar til servering. Løft av fiskestykkene med en steikespade. Når kjøttet er tatt av, løfter du av hele beinet og resten av kjøttet er klart til servering.
Smørsaus
Kok opp lett saltet vann.
Kutt fenikkel og sukkererter i små biter. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde. Dette kan gjøres på forhånd.
Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk. Surr løk og hvitløk sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
Hell over en god eplejuice og hvitvin. Kok dette ned til det halve. Hell i fløten og kok ned til det halve igjen. Rør inn smøret.
Sil sausen over i en ny kjele og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Kutt eplet i små terninger. Bland dill sammen med epleterningene, fenikkel og sukkererter. Hell den varme sausen over.
Nå har du grønnsaker og saus i ett, klart til servering.
Mandelpotetpuré
Skrell og kok mandelpoteter møre. Varm opp smør og fløte. Mos poteter med smør og fløte, juster mengden etter tørrheten på potetene. Smak til med salt og pepper.
Legg mandelflak utover et brett, drypp litt olivenolje over og sett det i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter. Mandlene skal bli sprø og gylne. Ta dem ut av ovnen og legg dem på papir som trekker fett. Hakk litt frisk timian. Dryss mandelflak og timian over potetmosen.


Oppskriften fant vi her, og råvarene får du tak i her :)
God jul fra oss i Fiskeruta !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar